
Herken je dit?
Hoe zou het voor je zijn als?
Dat is mogelijk als je het traject “Grip op stress” volgt. Een 1-op-1 traject dat bestaat uit:
Aan het eind van dit traject:
Ja, ik wil grip op stress
De investering voor het “Grip op stress” traject is € 2399,- (excl. BTW). Het is mogelijk om dit traject in twee termijnen te betalen van € 1349,- (excl. BTW) per termijn. Daarnaast vraag ik je tussen de sessies door actief aan de slag te gaan met huiswerkopdrachten om alles wat je leert in de praktijk toe te passen. Hoe groter jouw inzet, des te meer resultaat haal je uit het traject.
Zij gingen je voor:
Op het moment dat ik uitviel op mijn werk en bij de bedrijfsarts mijn eerste afspraak had, attendeerde deze mij er op dat een coach wellicht iets kon betekenen voor mij. Ik heb een kennismaking gehad met Deborah via mijn werkgever en er was gelijk een goede klik. De begeleiding vond ik erg prettig. De wandellingen in de natuur hebben mij zeker geholpen. Ook straalt Deborah rust uit en voelde ik dat ze begripvol en begaan was met mij. Dankzij de coaching heb ik een keuze gemaakt omtrent mijn werk, die ik al langer had willen maken maar door de vele beren op de weg niet heb gemaakt. Ik heb besloten een andere weg in te slaan. Twijfel je om met een coach aan de slag te gaan? Plan dan zeker een wandeling in met Deborah en ervaar zelf wat ze voor jou kan betekenen.
Ik wist vooral hoe ik moest doorgaan en niet hoe ik moest stil staan. Via een bekende kwam ik terecht bij Deborah en ik koos vooral voor haar omdat ze je benadert als medemens en niet als patiënt. Ik vond het belangrijk om te voelen, ervaren en te wandelen om zo ook mijn spanning te ontladen. Deborah deed dit heel natuurlijk en tijdens het wandelen was ik met mijzelf aan de slag. Ze gebruikt heel goed de natuur om dingen uit te lichten of toe te lichten, waardoor het duidelijker wordt waar je staat en waar je naar toe wilt. Het leverde op dat ik mijzelf opnieuw hervond. Ik ging dingen niet meer uit de weg waar ik bang voor was en stopte met mensen te pleasen en leerde nee te zeggen. Ik kan weer de dingen doen zoals voorheen en wordt niet meer geleefd. Ik ben wie ik wil zijn en niet meer wie ik zou moeten zijn. Deborah gebruikt vooral de natuur en de wandelingen zorgden bij mij voor een leeg hoofd en een moment voor mezelf. Vraag een proefwandeling aan bij Deborah en je zult het zelf ervaren.
Ik had veel last van steeds erger wordende stressklachten. Onderdrukken lukte niet meer en toen wist dat ik het alleen niet opgelost zou krijgen. Op LinkedIn zag ik Deborah voorbij komen. Ik zag raakvlakken in onze werkervaring én haar bericht sprak me direct aan. Tijdens de sessies met Deborah heb ik ruimte gevoeld om eigen onderwerpen in te brengen, aangevuld met opties vanuit haar. Door de praktische insteek heb ik veel belangrijke inzichten opgedaan. Het is met Deborah makkelijk om lastige onderwerpen te bespreken, waarbij ze op een fijne en duidelijke manier spiegelt. Na mijn traject bij haar kan ik zeggen dat ik mijn rust heb teruggevonden én handvatten heb om te voorkomen dat ik in de toekomst op eenzelfde punt terecht kom.
Ja, ik wil van die angst voor een burn-out af
Veelgestelde vragen
Kan ik dit traject vergoed krijgen?
Vanuit je zorgverzekering is het niet mogelijk dit traject vergoed te krijgen. Wél is mijn ervaring dat het overgrote deel van de werkgevers bereid is (een deel van) het traject te vergoeden. Jouw werkgever is er namelijk ook bij gebaat als jij niet uitvalt door een burn-out. Hiervoor zijn vaak (persoonlijke ontwikkel)budgetten beschikbaar. Bespreek dit daarom met je manager of HR. Zij kunnen je hier zeker meer over vertellen. Ook al betaalt jouw werkgever het traject, de inhoud van de gesprekken blijft uiteraard tussen ons.
Hoe snel kan ik starten met het traject?
Na de betaling hebben we op werkdagen binnen 24 uur contact om de eerste sessie in te plannen. In overleg plannen we de eerste sessie. We starten altijd binnen twee weken.
Is het mogelijk om als werkgever actief betrokken te worden bij het traject?
Het is mogelijk om driegesprekken toe te voegen aan het traject. Deze (online of live) driegesprekken worden op de volgende momenten gepland: bij aanvang van het traject om het beeld van de werkgever mee te nemen en afspraken te maken, tussentijds ter ondersteuning van de re-integratie en aan het einde van het traject ter afsluiting. Inhoudelijk krijgt de werkgever géén informatie over het traject. Het is aan de coachee zelf te bepalen wat over de inhoud gedeeld wordt. Wel krijg je als werkgever op deze manier de kans betrokken te worden bij het traject, kunnen er concrete afspraken gemaakt worden en kun je tijdens het driegesprek jouw vragen stellen om de re-integratie duurzaam te laten verlopen.
Kan het traject verder uitgebreid worden?
Het traject kan uitgebreid worden met een rapportage na de eerste sessie en een rapportage ter afsluiting van het traject. Beide rapportages zijn medisch geheim en kunnen via een beveiligd systeem met de bedrijfsarts gedeeld worden. Daarnaast is het mogelijk een PF-meting toe te voegen aan het traject. Dit wordt ingezet aan het begin van het traject. Uit een PF-meting komt een objectief beeld over jouw stressniveau. Voor deze meting ga je op locatie naar een biofeedbacktherapeut, waar speciale apparatuur aanwezig is. De resultaten van de PF-meting worden in een rapportage voor de bedrijfsarts opgenomen als er rapportages aan het traject zijn toegevoegd.
Wat als ik het traject zelf betaal en niet mijn werkgever?
Indien jij zelf de investering van het coachtraject op je neemt, hanteer ik een kortingstarief voor het traject Grip op stress. Neem hiervoor contact met mij op.