Meten is weten; ontdek wat de PF- en HRV-meting onthullen over jouw stressniveau
Stress is een alledaags fenomeen dat velen van ons treft. Wist je dat jouw eigen lichaam je waardevolle inzichten kan geven als het gaat over stress? Ons autonome zenuwstelsel speelt een cruciale rol in hoe we op stress reageren. Dit systeem, dat onbewust onze hartslag, ademhaling en andere vitale functies reguleert, kan ons veel vertellen over onze stressniveaus. Dit kun je meetbaar maken met behulp van een PF- (psycho-fysiologische) meting of HRV- (hartslagvariabiliteit) meting. Deze metingen worden ook wel biofeedbackmetingen genoemd. Met biofeedback wordt gemeten hoe goed het autonome zenuwstelsel functioneert, zodat je kunt zien of je lichaam in een staat van stress of ontspanning verkeert.
De PF-meting
Bij een PF-meting worden verschillende dingen gemeten: je spierspanning, manier van ademen, je hartslag, de temperatuur van jouw hand en de mate van transpiratie van je vingertop. Voor deze meting ga je op locatie naar een biofeedbacktherapeut, waar de speciale apparatuur aanwezig is. Je krijgt voor de test bijvoorbeeld een band om je buik en er worden sensoren aangesloten op jouw vingers en schouders.
De meting bestaat uit enkele denktaken en na iedere denktaak een paar minuten rust. In totaal duurt de meting zo’n 15 tot 25 minuten. Elke vorm van inspanning, dus ook een denktaak, veroorzaakt reacties in je lichaam. Wat de PF-meting in kaart brengt, is hoe jouw lijf reageert op de denktaak en vervolgens meet het tijdens de momenten van rust in hoeverre je herstelt van deze denktaak. Wanneer je langdurig stress hebt gehad, oftewel chronische stress, kun je bijvoorbeeld minder goed herstellen na een taak.
Wat fijn is aan een test als deze, is dat je direct ziet dat stress een fysieke uitwerking heeft. Dit kan je helpen te begrijpen dat stress niet alleen tussen jouw oren zit, zoals vaak geroepen wordt.
De HRV-meting
Bij een HRV-meting meet je minimaal drie aaneengesloten dagen en nachten jouw hartslag en de variatie in de hartslag intervallen (de tijd tussen je hartslagen). Hoe meer de tijd tussen de hartslagen varieert, hoe hoger de hartslagvariabiliteit. Een hoge HRV betekent een geeft aan dat je effectief met stress omgaat en in staat bent sneller te herstellen van stress. Hiervoor hoef je niet naar een locatie toe, want de apparatuur bestaat uit een klein apparaatje dat je met plakelektroden op je borst plakt. Op deze manier kun je zowel thuis als op jouw werk, tijdens jouw normale bezigheden, de meting uitvoeren.
Door middel van deze meting, breng je constant in beeld of je in een actieve stand staat of in de rust stand. Je krijgt daardoor een goed beeld van jouw balans in het dagelijks leven. Hartslagvariabiliteit wordt beïnvloedt door ademhaling, inspanning, hormonen, stofwisseling, hersenactiviteit, stress en herstel. Het geeft een beeld over jouw lichamelijke veerkracht, of het gebrek daaraan. Met een logboek houd je jouw activiteiten bij, zodat je deze naast de resultaten van de meting kunt leggen.
Beide metingen zijn géén medisch onderzoek. Wel kan het verhelderend zijn om te weten
hoe jouw lijf reageert op stress en vooral hoe je daarvan herstelt, in het geval van de
PF-meting. De HRV-meting geeft het een beeld over de mate van ontregeling van het
autonome zenuwstelsel over meerdere dagen en wat je kunt veranderen aan jouw leefstijl
om dit te verbeteren. Op basis van de meting kun je gericht aan de slag met behulp van
de specifieke opgehaalde informatie.
Een CSR-coach kan jou uitleggen welke variant het beste past bij jouw situatie.
Weten hoe jij ervoor staat?
Als je al een tijdje twijfelt of stress jou teveel parten speelt en in welke mate er sprake is van ontregeling van jouw lichaam, dan is de Energie CheckUp iets voor jou.
De Energie CheckUp bestaat uit verschillende onderdelen:
Na de Energie CheckUp kan het verstandig zijn om een begeleidingstraject op te starten, als blijkt dat chronische stress impact heeft op jouw leven of wanneer je een burn-out hebt. Een burn-out wordt overigens niet gediagnosticeerd door mij als coach, want dat doet een huisarts of bedrijfsarts. Wél kan de Energie CheckUp de arts belangrijke informatie geven, zodat een diagnose makkelijker gesteld kan worden.
In sommige gevallen is de Energie CheckUp zelf al voldoende en is een vervolgtraject helemaal niet nodig. De adviezen die je van de biofeedbacktherapeut krijgt tijdens de PF-meting en tijdens de twee afspraken met mij, zijn voor jou dan voldoende om veerkrachtiger door het leven te gaan.
Als jij gebruik wilt maken van de Energie CheckUp, neem dan contact met mij op voor meer informatie.