Deborah

Hoe kom ik van stress af?

Wil jij voor het Jong UWV en Jong Bosch netwerk, een jongerennetwerk van UWV & de gemeente ’s-Hertogenbosch, een presentatie geven over stress? Maar natuurlijk! Dit zijn de hoogtepunten van mijn week als ik anderen kennis en ervaring bij mag brengen op gebied van stress. Dat deze bijeenkomst dan ook nog eens op mijn verjaardag plaatsvond, was de kers op de taart.

Het liep alleen allemaal wat anders dan ik had gehoopt… Het weekend ervoor lag ik namelijk plat, ik voelde me ronduit ziek en hoopte maar dat ik op tijd weer op de been zou zijn om deze gave presentatie te kunnen geven. Na het weekend begon mijn week met een dag coachen en de dag erop zou de presentatie ‘een stressvrij 2025’ plaatsvinden. Met paracetamol heb ik me door de dag heen geholpen, het advies dat ik aan geen enkel ander persoon dan aan mezelf zou geven.

Waarom ga je dan toch door, vraag je je misschien af?

Nou, let op wat er in mijn hoofd gebeurde:

  • Het is al de tweede keer dat ik me niet fit voel deze maand; ik ben er wel klaar mee. Die hardnekkige griep raast hier al veel te lang door het huis. Ik laat me niet kennen.
  • Na een heel weekend rusten, kan ik wel weer door.
  • Ik kan het niet maken om ruim 30 mensen te laten zitten, gezien de workshop in ‘no time’ vol zat. Er is duidelijk veel behoefte aan.

Natuurlijk spookte er ook door mijn hoofd ‘practise what you preach’, maar hé, het leven loopt nou eenmaal niet zoals je altijd wil. Tel daarbij op dat ik van huis uit geleerd heb ‘gewoon doorgaan en niet zeuren’ en mijn keuze om te gaan was zo gemaakt.

Ging het goed? Ja. We kregen veel complimenten en ik ben ervan overtuigd dat iedere aanwezige young professional stress nu véél beter begrijpt én praktische handvatten heeft gekregen hoe er in de praktijk mee om te gaan.

Kon het beter? Absoluut! Namelijk als ik beter voor mezelf gezorgd zou hebben. Dat is het beste voorbeeld dat je aan professionals met stressklachten kunt geven.

Is dit dan goed of fout? Dat laat ik in het midden, want dat is maar net hoe je het bekijkt. Mijn geleerde les? Vertrouw op je lijf; ook als je daar geen zin in hebt 😉.

Er is niets mis met even doorzetten, dat geloof ik echt. Het heeft me verder gebracht dan ik zonder dat doorzettingsvermogen zou zijn gekomen en heeft daarmee vele voordelen. Er was alleen één verschil dit keer; er speelde teveel tegelijk in mijn leven, waardoor ik al wekenlang wat minder goed in mijn energie zat. Een signaal aan de wand dat ik vakkundig genegeerd heb.
Tsja, bij de loodgieter lekt de kraan toch ook?!

Het gevolg van mijn onhandige actie om gewoon door te gaan?

Ik werd teruggefloten door mijn lijf. Wat baalde ik! Deze les wilde ik helemaal niet meer hoeven krijgen. Dat vond ik mogelijk nog wel het meest irritant. Aan de andere kant kan ik gelukkig ook wel weer een beetje relativeren en lachen om mezelf. Schijnbaar heb ik, ondanks alle kennis en stappen die ik al gezet heb de laatste jaren, nog steeds uitdagingen waar ik beter mee om mag leren gaan. Af en toe mag ik weer herinnerd worden aan hoe ik zo geneigd blijf mezelf voorbij te lopen. Een enorme kracht mijn gedrevenheid en doorzettingsvermogen en een nog grotere valkuil. Na twee dagen volledig plat te hebben gelegen omdat het virus wat zich onder de oppervlakte schuilhield de kans kreeg, ben ik voor mezelf nagegaan wat me te doen stond.

De acties?

  • Mijn agenda meerdere dagen compleet geleegd om goed uit te zieken. Ik hoefde niet eens om hulp te vragen, mijn man nam alsof het niets voorstelde alles van me over.
  • Een overzicht gemaakt met wat ik allemaal nog ‘moest of wilde’, zodat de rust in mijn hoofd zou terugkeren en ik mijn prioriteiten kon stellen. Niet alles moest, hoefde of wilde ik doen. Krachtige keuzes maken dus!
  • Met mijn ellende op de bank gelegen en ruimte gemaakt voor de gevoelens die ik ervaarde, zonder ze weg te willen duwen.
  • Extra tijd vrij maken voor de dingen die belangrijk voor me zijn: samenzijn met mijn man en jongens, bewegen en paardrijden.
  • Afspraken in de komende weken vooruit afzeggen om meer ruimte in mijn agenda te realiseren.
  • Mijn agenda voor nieuwe klanten voor vier weken dicht. Ja, dat betekent dus een wachtlijst en daar mag mijn hoofd van alles van vinden 😉.

Er is niets mis met kei hard werken en veel op je bordje hebben. Het gaat wel mis als je daarbinnen niet de juiste keuzes maakt en niet goed voor jezelf zorgt. Gelukkig heb ik voldoende kennis en handvatten in huis om bij te sturen, alhoewel ik hier echt even uit de bocht dreigde te vliegen. Zo zie je maar dat niemand ooit uitgeleerd is, zelfs niet als expert op dit gebied. Gelukkig maar, want als je klaar bent met leren, ‘what’s the fun in that?’

Waarom ik dit deel?

Iedereen is ‘slechts’ mens en ook ik loop soms tegen de grenzen van mijn energie aan. Het is niet erg als dit gebeurt, het is vooral ingewikkeld als het je niet meer (zelfstandig) lukt om bij te sturen. Harder werken, zoals ik hier deed, is niet per definitie de oplossing om balans te hervinden. In mijn geval ben ik er op tijd bij en heb ik een belangrijke reminder gehad om beter voor mezelf te zorgen. Dat is dan ook simpelweg wat ik ga doen en ik weet precies hoe.
Een stressvrij leven bestaat niet als je het mij vraagt en dat hoeft ook helemaal niet. Het gaat erom dat je het verschil leert tussen hoe stress helpt en wanneer stress in de weg gaat zitten.

Heb jij het idee dat jij niet slechts een paar weken, maar al maanden of jaren stoeit met stress in jouw leven en heb je geen idee hoe je uit deze benarde situatie moet komen? Kijk eens wat jij dit jaar zou willen bereiken qua persoonlijke ontwikkeling en onderzoek eens of coaching bij je past.