Bril op de grond

Hoe jouw manier van kijken de wereld kleurt

Je loopt door een prachtige winkelstraat en denkt ‘wat ben ik trots dat dit mijn stad is’. Zeker van die ene winkel krijg je zo’n warm gevoel; ze weten precies welke kleding mij staat. Als je langs de bakker loopt, denk je gelijk aan die heerlijke broden die ze hier verkopen. Nergens anders lijkt brood zo goed te smaken als wanneer je het hier koopt. En dan die leuke prullaria winkel waar je altijd slaagt voor een uniek cadeau voor een vriend of vriendin. Yup, jij voelt je hier als een vis in het water.

Maar wat als iemand anders dezelfde straat doorloopt met een compleet ander gevoel? Misschien vindt die persoon de winkels hier maar ouderwets, de bakker veel te duur en de straat te druk. Dezelfde straat, dezelfde winkels, maar een totaal andere ervaring. Hoe kan dat?

Dit heeft alles te maken met ons referentiekader. In de neuro linguïstische programmering (NLP) wordt dit principe omschreven als ‘de kaart is niet het gebied’. Wat we waarnemen, wordt gefilterd door onze eerdere ervaringen, overtuigingen en waarden. Met andere woorden: we zien de wereld niet zoals die is, maar zoals wij zijn. Dat is best interessant toch?

Onze gedachten en interpretaties kleuren de werkelijkheid. Dit kan zowel helpend als belemmerend zijn. Als je bijvoorbeeld stress ervaart op je werk, kan jouw ‘kaart’ van de situatie bepalen hoe je ermee omgaat. Zie je stress als een teken dat je tekortschiet, of als een signaal dat je behoefte hebt aan meer balans? De manier waarop jij de wereld interpreteert, bepaalt je emoties en uiteindelijk je acties.

Het goede nieuws? Je kunt je referentiekader aanpassen. Dit begint met bewustwording.
Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Welke overtuigingen heb ik over mijn werk, mijn collega’s en mijn capaciteiten?
  • Helpen deze overtuigingen mij of juist niet?
  • Hoe zou iemand anders deze situatie bekijken?

Door kritisch te kijken naar jouw ‘kaart’ van de werkelijkheid, kun je ontdekken waar je vastloopt en waar verandering mogelijk is. Het is niet eenvoudig om je referentiekader in één keer te veranderen, maar kleine verschuivingen in perspectief kunnen al een groot effect hebben op hoe je stress en uitdagingen ervaart.

Dus de volgende keer dat je door een straat loopt – of door een lastige werksituatie gaat 😉 – vraag jezelf eens af: zie ik de werkelijkheid of schemert hier vooral mijn eigen perspectief door?

Verander gewoon je perspectief

Je kunt je indenken dat oude ervaringen, overtuigingen en dus jouw kijk op de wereld niet van de ene op de andere dag verandert. Die rugzak neem je nu eenmaal mee. Daarom kan het helpen om je in eerste instantie bewust te worden van jouw kijk op situaties.

  • Wat vind je ervan als er iets gebeurt op het werk?
  • Waar doet het je aan denken?
  • Waar maak je je zorgen over?
  • Wat vind je er lastig aan?
  • Waar ben je tevreden over?

Je wordt je op deze manier meer bewust van het referentiekader, oftewel de bril waarmee je de situatie bekijkt. Bekijk dan eens of je dezelfde situatie vanuit een andere invalshoek kan bekijken. Wees maar eens nieuwsgierig en vraag jezelf hardop af ‘hoe je de situatie door de ogen van een ander kunt bekijken’. Ik ben benieuwd wat het je brengt!