Als een Ninja vloog ik door de lucht

Als een Ninja vloog ik door de lucht

Het was de laatste maandag van 2024, 30 december. Ik besloot die middag voor de laatste keer van het jaar te gaan paardrijden. Net na de middag stapte ik op en ik voelde dat mijn paard iets meer gespannen was dan anders, maar dat gebeurt wel eens vaker.

Na zo’n 25 minuten rijden, vond ik het mooi geweest. Een laatste keer veranderde ik van hand (draaide ik de andere kant op) en zou ik een laatste rondje maken. Terwijl ik in draf linksom de hoek van de bak in wilde draaien, meende mevrouw iets te zien en draaide kei hard naar rechts. Precies de andere kant op dan waar ik naartoe wilde dus…

Doordat ik deze niet aan zag komen en net ging staan in mijn beugels, raakte ik direct de balans volledig kwijt. Het gevolg? Ik werd letterlijk de lucht in gelanceerd. Dat was misschien nog wel mijn geluk, want terwijl ik de lucht in vloog, keek ik eerst of mijn beugels goed uitgingen. Gelukkig wel. Daarna had ik nog tijd om te kijken hoe ik kon landen en dat deed ik ‘op mijn pootjes’. Enigszins verbaasd keek ik naar de grond, vervolgens naar mijn paard. De teugels had ik nog in mijn handen en alhoewel ik een niveau lager was dan mijn planning was, bracht ik het er goed vanaf. Alleen mijn enkel was omgezwikt bij de landing.

Al van jongs af aan leerde ik: als je gevallen bent, stap je direct weer op. Dus liep ik met de paard aan de hand de bak uit om het krukje erbij te pakken. Ik stapte op en ben wat langer dan vooraf mijn bedoeling was wat rond gaan rijden in de bak. Tegen mijn eigen verwachting in, was ik niet ineens bang, terwijl ik mijzelf als een vrij ‘onzekere ruiter’ zie, die snel spanning ervaart.

Alhoewel ik ontdekt heb dat ik een kwaliteit heb, namelijk als een kat op mijn pootjes landen, was ik niet van plan deze kwaliteit al te vaak in te zetten 😉. Toen ik thuis kwam en al lachend het verhaal vertelde dat ik na 1.5 jaar haar gekke sprongen een keertje niet uit kon zitten, zei mijn zoon: ‘Mama, dan was je net als een Ninja…’

Nou, je snapt, dat compliment steek ik in mijn broekzak. Diezelfde week nog, het begin van dit nieuwe jaar, maakte ik een buitenrit en ondanks dat ze er enorm veel zin in had en daardoor pittig om te rijden, was ik nog steeds niet bang. Gelukkig maar, want dat paardrijden is voor mij een geweldige bron van ontspanning. En ja, soms dus ook voor spanning en sensatie…

Hoe fijn is het dat jouw stress systeem je in dreigende situaties helpt. In dit geval voelde ik me mega scherp in mijn hoofd, reageerde ik pijlsnel en hielp de adrenaline mij om de pijn in mijn enkel niet te voelen. Dit is precies waar het stress systeem voor bedoeld is. Acuut reageren in noodsituaties, om gevaar af te wenden en te ‘overleven’. In dit geval ging het systeem aan de bak terwijl ik van mijn paard viel. Maar denk ook eens aan de volgende situaties:

  • Als je je vingers brandt, trek je vliegensvlug je hand terug.
  • Bij het oversteken komt er ineens een auto aan en jij wist niet dat je zo ver kon springen om weer op de stoep terecht te komen.
  • Die deadline van het project nadert en jij geeft flink gas om op tijd alles af te ronden.

Enorm nuttig toch, dat stress systeem? Ik was er de laatste rit van 2024 in ieder geval erg blij mee, zoals je zult begrijpen. Alhoewel ik me heus wel realiseer dat er zeker een fractie geluk bij kwam kijken, doordat ik omhoog gelanceerd werd en daardoor beter kon reageren in het moment.

Wanneer je echter constant ‘aan’ staat en onvoldoende kunt herstellen, is er sprake van chronische stress. Helaas hebben we pas vaak laat in de gaten dat stress chronisch is, wanneer

je niet meer om de klachten heen kunt. Je voelt je dan hondsmoe, hebt bijvoorbeeld nek- en schouderklachten, hoofdpijn, buikpijn, maakt fouten, voelt je geïrriteerd en emotioneel. Hoe langer je chronische stress ervaart, hoe meer klachten je krijgt. Op termijn kunnen naast stress ook angst- en depressieklachten optreden of krijg je te maken met geheugen- en concentratieproblemen. Het is aan te raden dit vóór te blijven, want herstel duurt helaas vele malen langer wanneer je er ‘te laat’ bij bent.

Weten hoe jij ervoor staat? Doe dan de Energie CheckUp. Met een wetenschappelijk bewezen vragenlijst stressklachten en een psycho-fysiologische meting krijg je een goed objectief beeld van de ernst van jouw stressklachten en op welke manier deze impact hebben op jouw fysieke én mentale gezondheid. Daarnaast heb je twee sessies met een erkende CSR-coach, gespecialiseerd in stress & burn-out(preventie). Tijdens deze twee sessies wordt uitgebreid kennis gemaakt en jouw situatie in kaart gebracht. Natuurlijk krijg je direct praktische tips mee, afgestemd op jouw situatie en uitdagingen. Dit alles wordt afgerond met een rapportage, die (indien van toepassing) ook via een beveiligde omgeving met de bedrijfsarts gedeeld kan worden.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op om meer informatie te krijgen over de Energie CheckUp.